Husvagnar till salu | Fri-Bo i Sollebrunn AB

Husvagnar till salu 

Här hittar du alla våra husvagnar till salu. Med en egen husvagn är du fri att åka i väg när du vill ­– en långhelg om våren, hela sommaren eller kanske en vecka när du vill ta en paus från vardagen. Köp en husvagn som passar dig – du hittar den hos oss på Fri-bo. Fyll i dina önskemål här och välj bland alla våra husvagnar till salu.

Köpa husvagn

Det kan kännas som om det är mycket att tänka på vid husvagnsköp eftersom det är en relativt stor investering. På Fri-bo har vi lång erfarenhet av husvagnar och ger dig gärna tips och råd när du funderar på att bli husvagnsägare. Längre ner på denna sida ger vi dig svar på vanliga frågor där vi har samlat våra bästa köpa-husvagn-tips. Tveka inte att kontakta oss för rådgivning om du inte hittar svaret på din fråga här, vi vet det mesta om att köpa, äga och köra husvagn.

 

Tips & FAQ

Vilken husvagn är bäst och vilken ska man välja?

Vilken husvagn som är bäst och vilken man ska välja är två av de vanligaste frågorna vi brukar få av kunder som funderar på att köpa husvagn. Ställ dig själv följande frågor för att få rätt svar i just ditt fall:

  • Vilka ska med på resan i husvagnen?

  • Hur många och vilken typ av bäddar ska det vara?

  • Hur bör utrymmet fördelas? Fundera på förhållandet mellan sovyta, kök, badrum och förvaring. Vilka delar är viktigast för dig?

  • Hur långa turer tar ni? Spenderar ni långa perioder i husvagnen kan det vara skönt med lite extra utrymme för avskildhet.

  • Vad gör ni på fritiden? Fritidsaktiviteter kan påverka hur mycket yta och förvaring ni behöver. Cyklar till exempel går ofta att transportera på utsidan, medan annan utrustning, som exempelvis golfklubbor, kan behöva skyddas från väder och vind i ett förvaringsutrymme.

  • Vart åker ni? Åker ni till fjällen under vintersäsongen behöver ni en vintervagn som håller värmen. Åker ni till varmare breddgrader kan en klimatanläggning stå högt på listan.

 

Köpa nytt

Har du bestämt dig för att husvagnslivet är för dig så hittar du alltid ett stort sortiment av nya husvagnar till salu hos Fri-Bo. Bläddra igenom sortimentet eller kontakta oss för rådgivning så hjälper vi dig att hitta drömvagnen.

 

Köpa begagnat

Om du vill prova på husvagnslivet utan att göra en större investering är det en god idé att titta närmare på en av våra begagnade husvagnar till salu. Att köpa begagnad husvagn är ofta smart då dom generellt redan har mycket extrautrustning och håller ett bra värde när du ska sälja den vidare.

 

Är husvagn ett fordon?

Nej, en husvagn är inte ett fordon, utan räknas som släpvagn. Därför finns inget krav på att en husvagn ska trafikförsäkras, men en helförsäkring är att rekommendera.

 

Vad kostar husvagnsförsäkring?

Räkna med att din husvagnsförsäkring kostar runt 1 500 kronor om året. Premien påverkas av många faktorer, exempelvis pris, storlek, vikt, var du bor och vilket försäkringsbolag du har.

 

När ska husvagnen besiktigas?

Husvagnen ska besiktigas för första gången fyra år efter det att den togs i bruk. Därefter ska den besiktas vartannat år.

 

Blir husvagnar besiktningsbefriade?

Ja, husvagnar som har en godkänd besiktning när de blivit 50 år blir därefter besiktningsbefriade. Det fordonsår som anges för vagnen i vägtrafikregistret gäller som beräknad ålder. (Källa: Bilprovningen)

 

Får man köra husvagn med B-körkort?

Ja, man får köra husvagn med B-körkort så länge den totala vikten för ekipaget inte överstiger 3 500 kg, alternativt 4 250 kg om du har ett B+ körkort. För att få veta om ditt körkort gäller för den husvagn du funderar på, och i kombination med just din bil är du välkommen att fråga oss.

 

Hur tung husvagn får jag dra?

Hur tung husvagn du får dra beror på vilken bil du drar med och din körkortsbehörighet. Du kan se vilka vikter som gäller på bilens registreringsbevis. Använd gärna Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator för att ta reda exakt hur tung husvagn du får dra.

 

Kan man dra husvagn med elbil?

Ja, du kan dra husvagn med elbil förutsatt att din elbil har, eller kan ha, en dragkrok. De flesta elbilar är dock ofta begränsade till vilken vikt dom får dra, så ett lättare alternativ av husvagn är oftast aktuellt.

Tester har visat att elförbrukningen ökar kraftigt och därför är det bra att i förväg kolla upp laddstationer längs vägen. Räkna med att ladda dubbelt så ofta som du brukar.

 

Hur fort får man köra med husvagn?

Man får köra i max 80 km/h med husvagn i de allra flesta fall. Undantag förekommer, läs mer på Transportstyrelsen.se.

 

 

Har du hittat en husvagn som faller dig i smaken? Vi hjälper dig givetvis med finansieringsbiten. Läs mer här.